Covid-19, helseangst og ensomhet

Hei ! Jeg har opprettet blogg for å gi informasjon til mine nåværende (og kommende?) pasienter. For tiden er det mye nytt og uvant som skjer rundt oss. Vi har plutselig blitt kastet ut av vår vanlige hverdag, for nå å få med oss tall som skremmer oss alle. Tall som sier at så mange har blitt smittet av viruset Covid-10 (Corona) og så mange har dødd - ikke bare i Kina men i NORGE! Det som begynte med et lite virus i Kina har blitt til en pandemi som herjer over hele verden.


Skole- og arbeids hverdagen har nok blitt endret for de aller fleste av oss. Det har også den sosiale hverdagen blitt. Før kunne vi stikke innom hverandre på kontoret og spørre om ting, kanskje man satt i store landskap. Kanskje man traff den samme gjengen i lunsjen? Og nå sitter man kanskje helt alene - og ikke bare i arbeidstiden, men også i fritiden. For det er ikke lov å samles. Det er ikke lett å gå tur sammen med 2 meters avstand til hverandre. Det blir ensomt, det er lett å bli deprimert. Det er naturlig å kjenne på en del angst - og ikke minst helseangst. For tankene svirrer: "Vil dette aldri ta slutt?", "Tenk hvis noen jeg kjenner blir smittet og dør?", "Tenk hvis jeg blir smittet? Tenk hvis jeg dør av dette?". Og alle burde/skulle tankene som kommer for det er jo så innmari viktig å bruke karantenetide rett: "Burde/skulle ha vært mer aktiv", "Burde/skulle ha gjort mer husarbeid", "Burde/skulle ha besøkt gamle tanter før viruset kom for alvor".

Det finnes et internett full av tips for hvordan underholde seg selv under karantene tiden. Her er det bare å søke i vei: Bakeblogger, treningsblogger, Netflix, bøker både på lydfiler og fysiske, nettshopping, og halve Norge har begynt å jogge! Men det er lov å ta det med ro også. Det er lov å ikke ha et karantene prosjekt. Det er lov å ikke "komme i form, nå som du har tida". Det er lov å skru litt av tv, radio, nettaviser og annen media som teller antall døde. Det er lov å sitte på balkongen og bare puste. Det er lov å være ensom, redd og deppa.

Føler du deg sånn, syns jeg du skal ta deg tid og råd til å snakke med noen. Det finnes haugen på med flotte psykologer der ute som har skaffet seg digitale verktøy for å møte deg. Det finnes også gratis nummer du kan ringe. Det går også an å ringe en venn eller en venninne. De fleste av oss kjenner oss litt mer alene enn til vanlig, litt mer ensom. Litt lettere for å tenke tunge tanker, litt mer helseangst enn det vi hadde for noen uker siden. Dette er normalt, og du vil merke hvor normalt det er dersom du snakker med noen.

Jeg har ikke noe fysisk kontor for tiden. Alt skjer digitalt. Men jeg er her. Du når meg ved å sende inn navn og nr på kontaktskjema fra nettsiden, eller ved å sende meg en sms på 91889132. Du kan også sende meg en epost på stella.ottesen@psykologonline.no

Hører fra deg!
Stella